{ "title": "Çoban İşareti ve Anlamı", "image": "https://www.defineisareti.gen.tr/images/coban-isareti-ve-anlami.jpg", "date": "20.01.2024 09:26:21", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Çoban işareti ve anlamı, semboller dünyasının bir ögesi olarak çoban; sevgi yoğun, narin huylu ve gezdiği yerleri dikkatle izleyen, uyanık ve sürüsüne şefkatle muamelede yapan, savunan bir imajın insanıdır. Sırtında heybesi ve elindeki değneği ile kendisine bırakılmış olan emanet veya sürünün salt bağlamda koruyuculuğunu yapmaktadır. Definecilik veya geçmiş zamanların gizleme mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki temel nitelik bulunacaktır. Bunların birincisi çobanın asası, ötekisi ise onun sırtındaki heybesidir.

Bu iki temel unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve uzaklık hakkında bilgi veren figürlerdir. Bununla beraber bazı durumlarda da sürüsünü güden heybeli/heybesi olmayan bir çoban simgesi, elinde asası varken baktığı noktalarda bir veya birden çok koyunu korur. Bu yönden çobanın baktığı, yöneldiği veya asası ile işaretlediği yön mühimdir.

Çoban ve koyunları simgesi

Bu işaret de define işaretidir. Bu işaret ikiye ayrılır ama anlamları arasında bir fark yoktur. Kabartma ve heykel olarak ikiye ayrılır koyunlar önde çoban arkalarında ve çobanın arkasında bir yanda çoban köpeği olmalıdır. Bu biçim bir taşta kabartma olarak görürseniz bunun çevresinde koyunlara benzemekte olan taşlar sıralanmıştır. Bu taşlara yakından bakıldığında normal taş olarak gözükürler ama uzaktan bakılınca tümü birer koyun olarak gözükür. Bu koyunlarda aramanız gerekli olan şunlardır. Koyunların içerisinde farklı taştan inşa edilmiş bir koyunu aramalısınız veya sürüden farklı inşa edilmiş bir koyun görürsünüz hazinesi de bu taşa veya altına gömülmüştür. Bu konuda iki farklı yorum vardır;

Birinci Yorum

Çoban sembolü sevgisi yoğun, narin huylu ve gezdiği yerleri dikkatle izleyen, uyanık kimseyi simgeler. Aynı zamanda çoban koruyan bir insandır. Sırtında heybe ve elindeki değneği ile kendisine verilen emanetin salt bağlamda koruyuculuğunu yapmaktadır. Definecilik veya geçmiş zamanların gizleme mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki anne nitelik bulunacaktır. Bunların birincisi çobanın asası, ötekisi ise onun sırtındaki heybesidir. Bu iki esas unsur şunu gösterir ki çobanın heybesi gömüyü, asası ise yönü ve uzaklığı verecek figürlerdir. Bazı durumlarda sürüsünü gütmekte ve heybeli/heybesiz çoban simgesi, elinde bulunan asası ile baktığı noktalarda bir veya birden çok koyunu korur.

İkinci Yorum

Önemli bir işarettir. Bu işarette ki mantık tahmini tavuk ve civcivleri veya domuz ve yavruları konularıyla benzerlik gösterir. Çoban sürüsüne acıyan fiziksel bir varlıktır. Çoban asası ve heybesini ise anlamak olasıdır. Bundan ötürü asanın yönü çok mühimdir. Heybe ise gömüye veya defineye işarettir. Çobanın dinlendiği veya bir şeyler yediği anda koyunları da dinleniyor olması gerekli. Koyunun her birinin yatan bir ölüyü temsil ettiği söylenir. Başka bir deyişle çobanın sürüsü bir aile kabrine işarettir. Bu işarete yakın bir yerde yeniden koyun benzeri yatan taşlar bulunur. Ama bu taşlar normal değildir. Elektronik cihazlarla bu taşların güzelce analiz edilmesi gereklidir. Çoban eğer oturur durumda kayaya resmedilmiş ise gizli malzeme çoban resminin altındadır. Ama bu kayanın arka tarafına da bakılmalıdır. Çoban motifi Ermeni halkı aracılığıyla kullanıldığından asası santimetre olarak ölçülüp 68-72 santimetre ile çarpılıp denetim yapılmalıdır.
" } ] }