{ "title": "Define İşaretleri Mezar", "image": "https://www.defineisareti.gen.tr/images/define-isaretleri-mezar.jpg", "date": "19.01.2024 09:21:25", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Define işaretleri mezar, genellikle oyma ve kaya mezar bulunan yerler define işareti olarak kabul edilir. Mezara ise yönü paralel önü, gömü ise uç yanlarını gösterdiği şeklinde kabul edilir. Kayaların kare veya dikdörtgen oyma ile yuvarlak oymalar şeklinde arada bulunuyor ise yuvarlak sayısı kadar mezar sayısı bulunduğu düşünülür.

İşaretlerin Mezar ile bağlantısı

Bu mezarların içerisi kare veya dikdörtgen ile desteklenir. Mezarların oda mezar olduğu da düşünülmelidir. Bu arada kare veya dikdörtgen oyma duvarda büyük bir kaya varsa bu kaya mezarı işaret eder. Sıralı ise Likya kaya mezarlığı işareti olarak bilinir. Burada olan oyuklar genellikle çevreye hâkim yerlerde bulunur ve o civarda kaya mezarlığı bölgesi olduğunun işaretçisidir. İşaretlerin bulunduğu yerin karşısında sıra kayalar olması gerekir. Definede sıralı olan bölgede aranması gerekir. Mezardan biri açılırsa diğerleri kolayca açılır ve diğer diğer mezarlarında araştırılması böylece daha kolay olur. Kaya mezarının işareti olmayabilir. Bazı zamanlarda yuvarlak oymalar bile kaya mezar olduğunu anlatıyor olabilir. Define olma ihtimali en yüksek olan işaretler arasında kare dikdörtgen ve üçgen bulunan işaretler gelir. Kaya mezar işaretleri en çok yuvarlak oymalarla gösterilmiştir. Kaya mezar bulunduğunda gerekli inceleme yapılmalıdır. Ayrıca etrafta bulunan merdiven veya üçgenlerde burada bulunan mezarın işaretçisi olabilir. Genellikle 7 basamaklı Merdivenler burada kaya mezar olduğunun işaretidir ve bunun yanı sıra mutlaka bir yuvarlak oymanın da bulunması burada mezar olduğunun kesinliğini kanıtlar.

Define mezardan çıkarılan nesneler

Geçmiş zamanda bulunan mezarlar kazılırken içerisinde ne çıkacağı belli olmaz. Buralarda mezarlar açıldıktan sonra kazılarak tahmini çıkacak eşyaların belirtilmesi gerekir. İçerisinin kazılıp gerekli inceleme yapılmadan içinden ne çıkacağı bilinmez.

Sikke, genellikle mezar içerisinde bazı eşyalar konulur bunların arasında sikkeler yer alır. Mezarda bulunan sikkeler tamamen ölü gömme gelenekleriyle alakalı olup ölünün ağzına ya da gözlerine konulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu konulan sikke altın değildir. Bronz olduğu için aradan geçen yıllar sebebiyle çürümüş olabilir.

Pithos ve benzeri kalıplar, geçmiş zaman kazı mezarlarının içerisinde ölünün diğer dünyada kullanması için konulan bazı eşyalarda bulunmaktadır. Bu eşyaların kişinin dünya üzerinde günlük yaşamında kullanılan eşyalar olurken; bu eşyaların yıllara içerisinde çürüdüğü görülür.

Süs eşyaları, mezarlar açıldıktan sonra içerisinden ölünün sevdikleri tarafından konulan eşyalar çıkar. Ölü gömme geleneklerinde olan süs eşyalarıyla ölünün gömülmesi sağlanırken; kullanılan eşyaların bazıları oldukça değerli eşyalardır. Bazıları ise değersiz eşyalardır. Ayrıca içerisinde bulunan eşyanın maddi değeri ölümünde yaşamındaki maddi varlığını kanıtlar. Yine ölünün üzerinde yani boynunda ve kolunda altın gibi eşyalarda bulunabilir.

Heykeller, yapılan define çalışmalarında mezarların açılmasıyla içerisinden kemiklerin yanı sıra mezara konulan heykeller bulunur. Ölen kişi tarafından yapılmış bazıları da yakın akrabaların koyduğu heykeller olarak görülür. Genelde ölünün sol tarafında bulunan heykeller mezardan çıkacak en değerli eşyaların arasında yer alır. Yaşarken bunları yapan kişi öldüğü zamanda istediği heykelin yanına gömülmesini ister. Definecilikte heykel bulunması oldukça önemlidir.

Diğer benzer eşyalar, açılan mezarda bulunan kemiklerin yanı sıra bazı eşyalarda bulunabilir. Bunların birçoğu basit görünebilir. Fakat parasal açıdan bakıldığı zaman oldukça değerli eşyalardır. Bunlar çanak, çömlek, mutfak aletleri gibi eşyalardır. Yıllardan beri mezarda bulunduğu için tarihi eser gözüyle bakılır. Mezardan çıkan eşyaların tamamının yasalar dahilinde mutlaka gerekli müzeleri teslim edilmesi tarihin aydınlatılması açısından oldukça önemlidir.

Mezar taşı görüldüğü zaman yapılması gerekenler

Definecilik için oldukça önemli olan mezar açılması tecrübe gerektirir. Burada alınması gereken bazı önlemlerin yanında, mezar kazma işleminde kürek gibi ağır aletler değil de fırça, ıspatula gibi hafif aletlerin kullanılması gerekir. Böylelikle heykel ve objelerin zarar görmeden çıkartılması sağlanır. Ayrıca definecilikte mezar kazalarının yapılmasından önce kazılacak mezarın hangi medeniyette yaşadığının bilinmesi, hangi tarihte bulunduğu önemlidir. Gerekli araştırma yapıldıktan sonra mezarın kazılması gerekir. Birçok mezarda değerli eşya bulunmazken; bazılarında çok değerli eşyalar da olduğu gözlenir. Mezar kazıları dikkatlice üstten alta doğru yapılması gerekir. Kazının geniş çaplı olmasına dikkat edilirken; kazı alanı ne kadar geniş alanda tutulursa kazı işlemi o kadar rahat olur. Kemiklere rastlanıldığı zaman tam orta yerinden temizlenmeli kemiklerin kırılmamasına dikkat edilmelidir. Ölünün armağanları alındıktan sonra kemikler paketlenip en yakın müzeye teslim edilerek tarihin korunması sağlanır. Kemik kısmına gelindiği zaman kazma kürek gibi ağır malzemelerin kullanılmaması fırça gibi hafif malzemelerle bu bölgede kazıya devam edilmesi gerekir.

Mezar kazılarında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Sol omuz ve başucunda heykel olma olasılığı yüksek olduğundan bu bölgede kazı yapılırken dikkat edilmesi gerekir. Mezardan çıkabilecek toprak dolu kapların rastgele boşaltılmaması içindeki toprağın bilinçli olarak doldurulmuş olabileceği düşünülmelidir. Bunların boşaltılmaması öyle teslim edilmesi daha sağlıklı olur. Herhangi bir işaret olmayan mezarlıkların keşfedilmesi rastlantı sonucu oluşmuştur ve böyle bir rastlantı olduğu zaman mezarlık alanı tespit edilmeli, bunun için gerekli ölçüler alınarak, kazı işleminin yapılması gerekir. Gerekli tedbirler ve izin alındıktan sonra mezarının açılması, bunu yapan kişinin bilinçli ve Uzman kişiler olması oldukça önemlidir.
" } ] }