{ "title": "Define İşaretleri Oyma", "image": "https://www.defineisareti.gen.tr/images/define-isaretleri-oyma.jpg", "date": "21.01.2024 11:14:11", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Define İşaretleri Oyma, Yuvarlak şeklindeki oyma işaretleri çoğu bölgede bulunan mezar veya mezarlar olduğunu anlatan işaretlerdir. Oyma işaretleri bazen kuyu bazen de hedefi teşkil etmek amacı ile kullanılmıştır. Mezar amaç ile yapılan yuvarlak oymaların oldukça farklı çözüm yolları vardır. Büyük oyma, oyma sayısı, oyma içinde oyma, oyma yanındaki kanallar ile çizgiler ve oyma sayısı gibi oymanın derinliğine ve büyüklüğüne bakılmaktadır. Aynı kaya üzerinden yer alan oyma işaretleri arasındaki mesafe oldukça önemlidir. Oyma iç duvarı bulunan dikey şeklindeki oyma (Murç) bunların tümü anlamları değiştirmektedir. Dikkat edilmesi gereken en ince ayrıntı ise yuvarlak şeklideki oymalar yuvarlak gibi görünüyor olsalar bile aslında birçoğu yuvarlak değildir. Az da olsa üçgen şeklindedirler. Bunu anlayabilmeniz için işarete bakmak yerine dokunmanız gerekmektedir. Bakıldığında yuvarlak gibi gördüğünüz oymanın iç kısmına parmağınızla dokunduğunuzda üçgen yaptığını anlayacaksınızdır. Bu kısımda gitmeniz gereken taraf üçgenin en çukur tarafı olmalıdır. Fakat oymanın alnında yani iç duvar kısmında murç ya da küçük çata var ise burasıda yöndür tam karşıya gidin. Mezarın üstüne çıkacaksınız. Şunu unutmayın her oyma işareti mezarın ne tarafta olduğunu mutlaka söylemektedir. İnceleme yaparak bunu siz bulacaksınız.

Yuvarlak Oyma İşaretlerinin Çözüm Yolları

Oyma Sayısı: Oyma sayısı birden fazla olan kaya üzerinde öncelikle oyma sayısı ile oymanın yanında bulunan murç izi olup olmadığına bakmalısınız. Eğer murç izi var ise yön vermektedir. Ayrıca murç izi mezar sayısına da karşılık gelebilir. 2 oyma bulunmakta ise küçük oymanın bulunduğu tarafa, eğer 3 oyma varsa V işareti yaparak açık ağız kısmına 7-9 metre mesafeye bakılmalıdır. 4 ya da yukarı oyma sayısı bir tür sayma sistemine bağlı demektir. Burada farklı oyma ile doğu tarafı oldukça önemlidir. 8 veya 6 adet oyma sayısı olan bölgelerde kasa olduğunda ise anlatabilir kayaların yanına kasa yapılacak yerler bulunmakta mı mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlar genelde ana kayaların yan alt kısımlarında olur oldukça fazla derinlere inceden kayanın toprakla birleştikleri noktalardır.

Oyma İçinde Oyma: Oyma içerisinde oyma bulunan kayalar ya da taşlar birbirine bağlı odaların bulunduğunu anlatmaktadır. Bu işaretler çoğunlukla yer alan mezardaki yapı taşlarında görülmektedir. Burada 2. Bir oda olduğunu anlatmaktadır. Bu oyma işaretinde eğer kanal var ise zaten yönü vermiş demektir. Kanal boyu ölçülerek yaklaşık bir santimetresi bir adım hesaplanarak gidilmesi gereken mesafe bulunur.

Oyma Yanındaki Çizgiler: Oyma işareti yanında yer alan bu çizgiler mesafe ya da yön konusunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Buradaki çizgilerin sayısı ile uzunluğu önemlidir. Çizgiler olukça karışık ve birbirleri üzerinden geçmekte ise gömü mistik inanışlara dayalı şekilde yapılmış anlamına gelmektedir. Bölge tılsımlı bölgedir. Tek kanal bulunmakta ise yön veriyor demektir. Gidilecek taraf kanal tarafıdır. Buradaki mesafeyi kestirmek hiç de kolay olmayacaktır.

Oyma Büyüklüğü: Oymanın büyüklüğü mezarın statüsüyle doğrudan ilişkilidir. Oyma derinliği mezar derinliğini vermiş olduğu zamanlarda olmaktadır. Örneğin; oyma derinliği yaklaşık 5 santimetre derinliğinde ise burada mezar derinliğinin üç buçuk metre olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durum her oyma için geçerli olmamaktadır. Bu büyüklüğün hesabını ise oyma derinliği yedi ile çarpılarak çıkarılabilir. Büyük oymalar her zaman büyük mezarı simgelemektedir.
" } ] }