{ "title": "Deve İşareti ve Anlamı", "image": "https://www.defineisareti.gen.tr/images/deve-isareti-veanlami.jpg", "date": "20.01.2024 02:47:19", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Deve İşareti ve Anlamı, Anadolu çeşitli uygarlıklara bağrını açmış derin bir tarihi sahiptir. Bu tarih yanında birçok uygarlık, devlet ve imparatorluk bağrından bulundurmuştur. Eski çağlarda parasal maddi değeri taşıyan değerli taş, mücevher ve altından o dönemlerde banka gibi oluşumların bulunmaması nedeniyle koruması oldukça zor şekilde yapılmaktaydı. Bu dönemlerde ziynet eşyası olan kişiler korsan ve haramilerden mallarını korumak ve saklamak amacıyla bir kısım işaretler ile değerli maddeleri saklamışlardır. Bu işaretlerden bir tanesi dağ, oba ve konum itibariyle jeopolitik öneme sahip dikkat çekmeyen alanlara deve işareti yaparak maddi değeri taşıyan bu materyalleri saklamışlardır. Deve işareti define de ciddi anlamda değerli bir işarettir. Jeoloji uzmanlarının yapmış olduğu araştırmalarda çizilmiş olan develerin şekil, boyut ve duruş itibariyle farklı anlam ve değerlere sahip olduğunu dile getirmişlerdir. Bu husus da bilimsel veriler ile desteklenmiştir.

Çeşitli Deve İşaretinin Manası

Deve işaretleri bulundukları konumlara göre farklı şekilde yorumlanmıştır. Eğer bir çizim yapılan alanda 2 deve bulunmakta ve develer arka arkaya sıralanmış ise; Develerin baktığı tarafa doğru 11 arşın ileride muhtemelen taşlarla kaplı bir alan bulunmaktadır. Eğer develerden birinin yanında 2 istavroz işareti bulunmakta ise 19 teneke altın devlerin baktığı kısımda komple taş olan ve deve hörgücü gibi yüksek bir taşlık alanın altına gizlenmiştir.

Bir kısım Ermeni kaynaklarında deve figürü bulunduğu alana 2 adet yapılmış ise devenin bakmış olduğu alandan 13 metre ileride düz bir alan bulunur. Bu düzlüğün bakmış olduğu alan detaylıca incelenir. Eğer bir kayalık durumu söz konusu ise kayaç iyice incelenmelidir. Bir çekiç yardımı veya bir taş yardımıyla boşluklar iyice incelenir. Ne zamanki çekiç boşluğa gelir ve zelzele şeklinde bir ses geldiği takdirde bulunan horasan kırılarak içerisindeki gaz çıkarılır. Bu Ermeni kaynakları kayalığın içinden mahzene inildiği takdirde 30 araba dolusu altın ile karşılaşılacağını sıkça dile getirmiştir. Uzman defineciler bu definelerin asırlar önce çıkarıldığını dile getirse de hala definecilerin ilgisini çekmektedir.

Uzman devine avcılarının yapmış olduğu araştırmalar neticesinde deve işareti oyma kabartma şeklide yapıldığı gibi bir kısım kayaçlar uzaktan bakılınca birebir deve şeklinde oyulmuştur. Uzman defineciler oyma deve kabartmalarının kesinlikle malının bulunduğunu sıkça dile getirmişlerdir. Bir kısım eski ziynet eşyaları sahipleri develerin çizildiği alanın 40 ile 50 adım altına doğru defineyi gizlediğine ilişkin kaynakları bulunmaktadır. 40-50 metre alt kısımda horasan ile kapalı olan alan dinamit veya uygun çözücü maddeler ile çözülerek horasan açılır. Buradaki zehirli gaz çıkarıldığı takdirde define çıkartılacağına ilişkin ciddi Ermeni kaynakları bulunmaktadır.

Şekillerine Göre Deve İşaretleri ve Kısaca Açıklaması

Oturan Deve: bu gömü türü altın ve gümüşe işaret etmektedir. Oturan devenin malı bataklı veya ana kayaya bağlı mağaraya gömülmüştür. Oturan devenin malı bulunduğu bataklık bölgenin 13 metre altında bataklık veya anaç kayanın içerisine gizlenmiştir.

Duran Deve: Gömüsü bulunduğu yerin 1-3 metrelik alanı içerisindedir. Bu devenin malının bulunması amacıyla devenin ayaklarına bakılır. Duran devede, devenin 4 ayağından biri daha büyüktür. Büyük olan devenin ayak yönüne doğru bakılır. Buraya yakın çeşme, pınar ve eski hangi bir yerler gözlemlenir. Eğer çevresine yakın alanlarda mağara bulunmakta ise define mağaraya gizlenmiştir.

Yürüyen Deve: Duran devenin hörgücü kalın ve yükü çok ise bu malın büyüklüğüne işarettir. Hareket halinde bulunan deve geniş bir alana hitap etmektedir ve başka işaretlere yönelmiştir. Çoğunlukla ikinci işaret haç (İstavroz), oyma mezar, kayaya sonradan eklenen oyuk, çarpı ve nal işareti ikinci işaret olarak definenin bulunduğu yerin işaretlerini bildirmektedir.

Deve Hörgücünü Özenle Yapılması: Kabartmalara deve hörgücü süslemeli ve büyük bir şekilde yapılmış ise bu durum bölgede bulunan tümülüs işarettir. Burada devenin bir tane hörgücü bulunmakta ise bir tümülüs, eğer iki hörgücü bulunmakta ise karşı karşıya iki tümülüs bulunmaktadır. Hörgüç yapı itibariyle malın büyüklüğüne ilişkin ciddi manalar içermektedir. Hörgücün çok büyük yapılması tümülüsün içerisinde tehlikeli bir malın bulunduğu, bu tehlikenin zehirli gaz veya kurulan tuzaklara işaret olduğuna delalettir. Hakeza hörgüçlü devenin tümülüsten kaynaklı olarak malı oldukça çoktur.

Deve İşareti Bulunduğu Takdirde Yapılması Gerekenler

Kayalara yapılan deve kabartmaları oldukça kıymetli işaretlerdir. Uzman jeolog, araştırmacı ve define tutkunları bu işaretin değerini iyi bilmektedir. Her ne kadar ülkemizde işaretlerin birçoğu çözülmüş ise de dağlık alanlarda bulunan bu işaretler keşfedilmediği taktirde, yeni bulacak kişiye ciddi gelir kaynağı olabilmektedir. Bu hususla böyle bir işaretle karşı karşıya kalan kişi konuyu devlete bildirerek uzmanlar eşliğinde yasal olarak çalışma yaparak kolay yoldan zenginleşebilir.
" } ] }