{ "title": "İnilen Merdiven İşareti ve Anlamı", "image": "https://www.defineisareti.gen.tr/images/inilen-merdiven-isareti-ve-anlami.jpg", "date": "19.01.2024 18:35:46", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
İnilen Merdiven İşareti ve Anlamı, Tarihi ve kültürel açıdan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu, bu medeniyetlere ait kalıntılar ile doludur. Bunlardan biri de inen merdiven işaretidir. Bu işaretler genel olarak gizemli bir yapı ile bağlıdır. Bu yapılara yaklaşırken tuzaklar ile karşılaşılabilir, dikkatli olunması gerekir. İnen merdivenler birçok şekil ve türde yapılmış olabilir.

Aşağı inen merdiven çeşitleri

Üç basamaklı merdivenler; genellikle üçüncü basamaktan basamak yoktur, var ise de kaygan ve basmaya uygun olmayan yatıklıkta yüzeyi vardır. Aslında bu tuzağın bir parçasıdır. Üçüncü basamağa bakıldığında üçgen veya başka bir işaret var ise; define olma ihtimali yüksektir.

Bu çeşit merdivenler genel olarak açık alanlar da görülür. Eğer üçüncü basamakta bir işaret yok ise define aşağılarda kalmış olabilir. Bu durum da işiniz daha da zorlaşacaktır. Ana kayanın bulunduğu merdiven kayanın tepesine doğru gidiyor ise bu mezar olduğu anlamına gelir. Bu tür mezarlar Hitit döneminde kullanılan Anadolu kaya mezarlarıdır. Bu mezarlar genellikle açılmıştır. Fakat bu mezarların bir de yanıltıcı olanları vardır. O mezarda bulunan basit mezarın altında mahzen şeklinde ve tuzaklıdır.

İnilen tuzaklı merdivenler: Genel olarak merdivenlerin üç basamağı görülmektedir. Zeminden aşağı doğru bir tünel ve girişin merdivenli oluşu, içeriye doğru belli basamaklardan meydana gelir. Bu merdiven basamakları aşağı doğru on tane olabilir. Bunun sonunda taş döşenmiş olabilir. Merdivenin üçüncü basamağının altında boşluk nedeni ile basıldığında ayağın kırılmasına neden olur. Bazı durumlarda üstteki bir iki basamakta ileri hareket ederek bacağın kopmasına neden olabilir.

Onuncu basamaktan sonra döşenmiş taşların nemli olduğu görülür. Bu basit bir nemlenme gibi görünse de yakın bir su kaynağına bağlı, üzerine basınca bataklık zemini oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece üzerinde yürünmek istendiğinde bataklık oluşumu ile içeri giren kişi çıkamayacaktır. Bu tuzak atlatıldığında defineye ulaşılabilir.

Mağara içinde bulunan kuyular: İnsanlar savaş ve kaos anlarında mağaraları sığınak olarak kullanmışlardır. Hakim tepeler de doğal olarak bulunan mağaralar özellikleri nedeni ile yaşam alanlarına dönüştürülmüştür. Mağaranın kapısı olmadığı için dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunması olmadığından, insanlar mağaranın tabanına kuyular kazmışlar, kuyulara inmek için de merdiven yapmışlardır. Kuyular dibi görünmeyen, karanlık ve girişleri 3–4 basamaktan oluşur.

Bu merdivenlerin asıl amacı, kaçış için kullanmaktır. Fakat insanlar kaçarken düşmanın eline geçmesini istemedikleri değerli eşyalarını bu kuyulardan başka alanlara açılan dehlizler de saklamışlardır. Kuyuya inmek için üç basamak basılır, üçüncü basamak kaygan olduğu için dikkatli basılması gerekir. Acil durumda atlanılarak kaçılır, değilse ip veya üç basamaktan sonra ağaç merdiven kullanılması gerekir.

Höyüklerden aşağı inen merdivenler: bu merdivenler, hâkim bir kaya zeminine piramit olarak lider için yapılmış mezara ulaşmak için yapılmıştır. Mezar yapımı bittikten sonra mezarın ve merdivenlerin üstü büyük toprak kitlelerin ile kapatılmıştır. Binlerce yıl sonra artık insanlar bu bölgeleri doğal zemin olarak kabul etmişler. Zamanla yağmur etkisi ile merdiven ilk basamaklarını örten toprak yok olmuş ve merdivenler görünmeye başlamıştır. İnsanlar Bölgeden aşağı inildiğini düşünmeye başlamıştır. Oysa başlangıçta çıkmak için yapılan merdivenler yığılmış toprak üzerinden bakıldığında inmek için yapılmış izlenimi vermektedir. Bu merdivenlerin gittiği yerde tuzaklı mezar vardır.
" } ] }